• Aktívny oddych po náročnom štúdiu.... :)

          • Aj takto by sme mohli nazvať výlety, ktoré 26. - 27. 6. 2023 podnikla 3. C po uzatvorení známok. Vzorne uprataná trieda a odovzdané učebnice nás predurčili na to, aby mali možnosť ísť na výlet. A súhlasili sme.

            V pondelok naše kroky viedli k zrúcanine Starého hradu, o ktorú sa aktívne stará občianske združenie Castrum Warna. Po 45-minútovej prechádzke sme dorazili ku kope kameňov. Tu bola zapichnutá tabuľka s prosbou o vynesenie kameňa na hrad. Tejto výzvy sme sa nezľakli, podaktorí otvorili svoje ruksaky, aby zobrali kameňov viac, a vyšli sme hore kopcom na nádvorie hradu. Posilnení opečenými špekáčikmi, klobáskami a slaninou sme ešte premiestnili jednu kopu kamenia pre potreby profesionálnych murárov opravujúcich hrad a prechádzkovým krokom prišli na železničnú stanicu do Nezbudskej Lúčky.

            Na druhý deň sme neprekračovali hranice regiónu Turiec a navštívili sme Blatnický hrad. Tu už nebolo treba vynášať kameň, ale keďže času a energie bolo dosť, využili sme to a prešli sme sa v Gaderskej doline po časť Mlynčekovo. Síce bola bez mlynčekov, ale  s príjemnou medzizastávkou na sedenie. Cestou na autobus sme sa pristavili pri dome, kde žila Izabela Textorisová - prvá slovenská botanička - a tiež pri miestnych kaštieľoch. V tento deň sme mali v nohách 10 km a fajn pocit, že sme to dali :) Pedagogický dozor vyzeral nevyčerpateľne, takže je veľký predpoklad, že sa niekde vydáme znova :)

          • O nič nejde

          • Žiaci I.C, III.C a III.B triedy sa zúčastnili 23. júna 2023 na divadelnom predstavení O nič nejde, v rámci 18. ročníka divadelného festivalu "Dotyky a spojenia 2023". Predstavili sa herci Nového divadla z Nitry.

          • Štúrovci mladej generácii

          • Dňa 7. 7. 2023 sa žiaci I.A a I.D zúčastnili na akcii, ktorú poriadala Matica slovenská s názvom Štúrovci mladej generácii. Akcia sa konala na nádvorí II. budovy Matice slovenskej. Bohatý program mal čím určite zaujať a v improvizovanom kvíze sa podarilo niektorým žiakom získať vecné odmeny. Veľmi zaujímavá bola aj ukážka dobových zbraní a ukážok boja z čias Veľkomoravskej ríše, ktoré predviedli členovia skupiny Mojmírova družina.

            V príhovoroch predsedu a podpredsedu Matice slovenskej bola žiakom pripomenutá história Samovej ríše, činnosti Štúrovcov a história vzniku Matice slovenskej. Akcia bola zakončená prehliadkou archívnych klenotov.

            Vydarenú akciu nepokazil ani slabý dážď. Žiaci odchádzali domov plní dojmov a nových poznatkov.

             

            Ing. Peter Šidlo

            Ing. Radoslav Rešetár

          • Beseda s výnimočným človekom

          • Dňa 06.06.2023 sa žiaci III.B a III.C triedy zúčastnili výnimočnej besedy s výnimočným človekom. V kine Moskva sa konala beseda so slovenským vojnovým veteránom, priamym účastníkom Slovenského národného povstania, s  kapitánom vo výslužbe pánom Vladimírom Strmeňom, ktorý prežil veľmi ťažké časy, no napriek tomu z neho vyžaruje dobrota, láska k ľuďom a nekonečná energia.

            Vladimír Strmeň sa narodil 26.augusta 1928  v baníckej osade  Richtárová  neďaleko obce Staré Hory. V deň vyhlásenia SNP mal Vladimír 17 rokov a situáciu opísal takto:  „Bol vyhlásený poplach, nevedeli sme čo sa deje, museli sme opustiť kasárne, zoradiť sa pred kasárne a bolo nám  oznámené, že vypuklo Slovenské národné povstanie, na Nemcov sa strieľa a s partizánmi sa vyjednáva.“ Následne prišiel domov  a v rodičovskom dome bol partizánsky štáb majora Morozova, ktorý mu povedal: „Načo ti je trúba, tu máš vintovku, budeš s nami bojovať“. A tak sa Vladimír Strmeň stal partizánom.

             

            Pán Vladimír Strmeň v takmer dvojhodinovej besede sa s nami podelil o svoje ťažké spomienky na život počas II.svetovej vojny, na úskalia na fronte a partizánskeho života. Svoje rozprávanie ukončil hrou na harmoniku, ktorá mu bola vernou družkou v ťažkých časoch a prianím, aby sa takéto vojnové peklo stalo už len históriou.

          • Máme radi históriu

          • Kým sa naši štvrtáci potili v oblekoch pri maturitných stoloch, žiaci nižších ročníkov navštívili Národný cintorín v Martine, výstavu v Slovenskom národnom múzeu v Martine a vypočuli si výklad o významných historických objektoch v meste. Tieto aktivity prebiehali v posledný májový pondelok a utorok tohto roka.

            Na národnom cintoríne sa trieda II. D dozvedela zaujímavosti o tomto mieste. To, kedy bolo založené, ktorá významná osobnosť tu bola pochovaná ako prvá, akým spôsobom sa cintorín rozširoval a pri mnohých hroboch sme sa pristavili, aby sme si pripomenuli výnimočnosť tu pochovanej osobnosti.  Trieda I. B otvorila dvere na Etnografickom múzeu v Martine, aby mohla uvidieť výstavu Hrady Turca. Počas výkladu sa žiaci dozvedeli informácie o všetkých hradných objektoch, ktoré sa v regióne nachádzajú alebo sa nachádzali. Veľký dojem na nich urobili najmä predpokladané modelové rekonštrukcie hradov a vzácne nálezy. Pre mnohých bolo prekvapením, že existoval aj Sučiansky hrad, z ktorého sú dnes už iba ťažko identifikovateľné základy.

            Napriek tomu, že sme nesedeli v škole, tento čas sme strávili plnohodnotne.

          • Múzeum SNP V Banskej Bystrici

          • Dňa 26. mája 2023 sme spoločne so žiakmi tretích ročníkov navštívili stálu expozíciu Múzea Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Pripomenuli sme si historické udalosti, ktoré navždy ovplyvnili životy Slovákov, Vypočuli odborný výklad lektorky, ktorá nás sprevádzala počas návštevy múzea. Rozprávala o hrôzach 2. svetovej vojny, o hrdinstve Slovákov, ktorí bojovali v Slovenskom národnom povstaní za slobodu a demokraciu.