• Aktivity v spolupráci so ZVJS

          • V rámci preventívnych a orientačno – profesijných aktivít sa podarila spolupráca so ZVJS (Zbor väzenskej a justičnej stráže), konkrétne s ÚTVOS pre mladistvých Sučany.

                            Dňa 15.02.2024 absolvovala skupina vybraných žiakov besedu priamo v Ústave na výkon trestu. Daná aktivita mala napomôcť k zabráneniu vzniku rizika užívania drog, poukázať na následky ich užívania, výroby a obchodovania s omamnými a psychotropnými látkami. Počas prednášok bola žiakom priblížená drogová problematika z pohľadu okresnej preventistky a okresnej prokurátorky, mohli sa zapojiť do simulovaného súdneho procesu a vypočuli si životný príbeh odsúdeného väzňa, ktorý si odpykáva trest za drogovú činnosť. 

                            Dňa 22.03.2024 naopak príslušníci zboru ZVJS navštívili našu školu. Pre žiakov si pripravili nielen informácie a ozrejmili im podmienky k prijatiu do služobného pomeru, ale predviedli aj ukážky psa pre vyhľadávaní vzorky drogy, prácu zásahovej jednotky či obranu psovoda služobným psom pri útoku páchateľa. Do simulovanej ukážky si ako ozbrojených páchateľov vybrali aj našich žiakov. Následne si študenti mohli vyskúšať výstroj, výzbroj a individuálne sa opýtať na to, čo ich k tejto téme zaujalo. 

          • To naj z Londýna

          •     

            V prvý marcový týždeň sme sa žiaci prvého až tretieho ročníka našej školy  vydali na potulky do sveta.

            Utorok, v skorých ranných hodinách, sme vyrazili spoznávať to naj z Londýna. Autobus bol veľmi pekný, taktiež aj páni vodiči, ktorí nás privítali             s úsmevom na perách a pomohli s batožinou. Cesta do Londýna bola zaujímavá a zároveň dlhá, ale keďže sme sa s veľa ľuďmi nepoznali, tak sme sa zoznamovali a rozprávali na čo sa najviac tešíme . Veľkú časť z cesty sme prespali, okrem pár sovičiek, ktoré sa zobudili až  večer.          

            Medzi najzaujímavejšie zážitky cesty určite patrila plavba trajektom. Trajekt bol moderne vybavený a hlavne obrovský. Keď sme vyrazili          z prístavu, bolo to divné, loď sa mierne „pohupkávala“ a my s ňou, čo niektorým spôsobovalo točenie hlavy a pocity „divných stavov“.

            A prišlo ráno a my sme si povedali hurá, čaká na nás mesto Londýn. Síce sme boli unavení, ale zvedavosť nás prebrala a šup ho poznávať nepoznané. Londýn nás zaujal hlavne v architektúre stavieb, nielen tých veľkých, ale aj starších typických anglických domov. Potulky sme začali v Greenwich Park s  nultým poludníkom s názvom aj  Greenwichský poludník.  Navštívili sme Tower Bridge, Millenium Bridge,  Westminster abbey & st. Paul’s cathedral, London Eye.....

            Večer, po ubytovaní na hoteli, sme sa všetci tešili, že si  poukladáme naše kosti na posteľ, napapkáme sa a pospíme. Ale čo s načatým večerom? Hry, „kecanie“, smiech a samozrejme naše mobily nás odprevadili až do ríše snov.

            Ráno, po úžasných  raňajkách, sme sa vybrali spoznávať ďalšie významné miesta Londýna. Obrovské dinosaurie kosti, rôzne vyhynuté živočíchy a omnoho viac, nás zaujali v prírodopisnom múzeu Natural History Museum.

            Voskové figuríny v múzeu Madame Tussauds boli neuveriteľne realistické, avšak najviac nás zaujala „cesta v taxíku“ na dráhe s programom zameraným na spoznávanie histórie Londýna. Samozrejme, sme „nakukli“ aj do jedného z najväčších obchodných centier v Londýne.

            Posledný deň patril pamiatkam: Trafalgar Square, Elizabeth Tower – Big Ben, Hyde Park, Buckingham Palace, kde sme sa stali priamymi účastníkmi výmeny stráží, ktoré prebieha len jedenkrát za deň. Prechodom cez Chinatown sme deň ukončili návštevou Oxford Streed.

            Večer sme sa vydali na spiatočnú cestu smer Slovensko – mesto Martin. Ako to už býva, cesta domov trvala podstatne „kratšie“, a aj trajekt nám už nerobil také problémy. Plní zážitkov sme zaspali ako bábätká a ani sme sa nenazdali a stáli sme na parkovisku, z ktorého sme pred pár dňami odchádzali.

            A čo bolo hlavné? Prišli sme všetci (nikoho sme nezabudli), prišli sme zdraví, šťastní a najmä plní zážitkov. A za seba aj ostatných môžem povedať, že tie zážitky boli lééén najlepšie. Isto veľkú zásluhu na tom mal aj pán sprievodca, ktorý bol plný energie, elánu. Jeho výklad bol veľmi zaujímavý, okorenený príbehmi a zaujímavosťami.

            A komu patrí naj poďakovanie? V prvom rade  - rodičom, ktorí nám finančne umožnili tento pobyt a v druhom rade ďakujeme vám, pani učiteľky, že ste s nami išli. Ale myslím, že sme nesklamali a už teraz sa tešíme, kam na budúci školský rok pôjdeme. Nezabudnite nás zobrať.....

          • Lyžiarsky výcvik Spojená škola Martin

          • V dňoch 5 - 9. februára 2024 sa žiaci prvých ročníkov Spojenej školy v Martine  zúčastnili  kurzu pohybových aktivít v prírode so zameraním na zimné športy  v lyžiarskom stredisku Snowland Valčianska dolina.

                  Náplňou kurzu bolo naučiť každého začiatočníka základným pohybom na lyžiach a pokročilejších zdokonaliť v tom, čo už  vedeli. Jeho súčasťou bolo zjazdové lyžovanie, snowboarding, pohyb a pobyt v prírode, relax. Zúčastnili sa ho žiaci z prvých ročníkov. Všetci lyžiari boli roztriedení do skupín, podľa výkonnosti, kde sa im celý týždeň venovali inštruktori. Skúsení i začínajúci lyžiari otestovali svoje schopnosti na zjazdovke, ktorá bola každý deň iná v závislosti od počasia.

                        Chceme poďakovať všetkým žiakom za disciplínu. Najdôležitejšie je, že sa všetci vrátili zdraví a s novými zážitkami a zručnosťami.