• Prekladateľská súťaž JUVENES TRANSLATORES
          • Prekladateľská súťaž JUVENES TRANSLATORES

          • 13.2. 2023 sa na našej škole uskutočnila prekladateľská súťaž z anglického jazyka pod názvom JUVENES TRANSLATORES. Organizátorom súťaže je Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad a jej cieľom je podporovať štúdium jazykov a inšpirovať mladých lingvistov. Každoročne sa do nej zapája okolo 3000 študentov z približne 700 stredných škôl v rámci Európskej únie.

             

            Učitelia tretiackych a štvrtáckych ročníkov vybrali talentovaných študentov, ktorí sa 2 hodiny  snažili popasovať s náročným prekladom. Na prvom mieste sa umiestnil Šimon Paulovič, IV.D (57 bodov zo 65), ktorý svojím výborným prekladom s pridanou umeleckou hodnotou a presnosťou preložených vetných konštrukcií s komplikovanou slovnou zásobou naplno potvrdil svoj talent a cit pre anglický jazyk.

            O druhé miesto (s počtom bodov 40) sa podelili Samuel SVITAČ, III.C a Dávid CHOMIST IV.B a 3. miesto získal Víťazoslav VAJDA, III.C (39 bodov). Srdečne Vám všetkým gratulujeme a prajeme veľa chuti do ďalšieho štúdia anglického jazyka.

            Mgr. Andrea Fabrová

          • Máme experta!

          • 30. novembra 2022 sa 27 žiakov našej školy zúčastnilo celoslovenskej súťaž Expert geniality show, ktorú každoročne usporadúva OZ Talentída.  Svoje vedomosti si s rovesníkmi merali žiaci 4. C, 2. C a niekoľko odvážlivcov z iných tried. Súťažilo sa v kategóriách Od Dunaja k Tatrám, Mozgolamy, Svetobežník, Tajomstvá prírody a Góly, body, sekundy a Do you speak English?

            ​​​​

             

            Z našej školy získal titul experta v kategórii Od Dunaja k Tatrám Filip Kakalej zo 4. C, titul experta v kategórii Góly, body, sekundy Ľubomír Čillo zo 4. A, ktorý sa zároveň stal aj Top expertom v celkovom poradí.

            Z úspechov našich žiakov sa tešíme a veríme, že o rok sa opäť potešíme nielen samotnou súťažou, ale i novým titulom experta!

            Mgr. M. Bročková 

          • Návšteva Národnej rady Slovenskej Republiky

          • Náš spolužiak Michal Bodoň bol v uplynulom roku ocenený cenou "Anjel pomoci starším", vďaka ktorej bol pozvaný do Národnej rady Slovenskej Republiky. V rámci pozvania dostal možnosť zobrať si so sebou svoj kolektív triedy II.A , čo premenil na príležitosť aj pre mladších spolužiakov z 1.C a ako odmenu aj pre vybraných žiakov za úspechy v súťažiach a za reprezentáciu školy. 

            S plnou podporou školy sme sa teda zúčastnili exkurzie v parlamente. Cestovalo sa autobusom a aj napriek nepriaznivému počasiu bola cesta príjemná. Po príchode do hlavného mesta nás už očakávali v budove Národnej rady SR. Na prvom mieste bola bezpečnostná prehliadka cez detektor kovov. Po úspešnom prekonaní prehliadky sme si vypočuli krátky výklad o histórii budovy parlamentu ako aj o dejinách našej národnej rady. Prezreli sme si priestory a nechýbala aj čestná stráž prítomná počas rokovania vlády. Nakoľko prebiehalo rokovanie, boli sme poctení vidieť aj výmenu stráže v parlamente. Príchod veliteľa s náhradnými vojakmi očaril nielen nás, žiakov, ale bol to zaujímavý pohľad aj pre vyučujúcich. Mali sme možnosť vypočuť si rozpravu poslancov naživo z balkóna rokovacej sály.

            Po ohurujúcej prehliadke parlamentu sme ešte navštívili Bratislavský hrad nachádzajúci sa hneď vedľa sídla nášho parlamentu. Výhľady boli neuveriteľné, počasie nám v hlavnom meste prialo, a tak sme mohli vidieť až za hranice nášho štátu - k neďalekým susedom. Veterné elektrárne Rakúska boli neprehliadnuteľné. 

            Michalovi sme v mene kolektívu žiakov vďační za príjemný zážitok a obohatenie znalostí. 

            Na záver by sme sa radi poďakovali pani učiteľke Mgr. Barbore Kačkovej , ktorá spolu s pánom učiteľom Mgr. Borisom Ťažkým a pani učiteľkou Ing. Máriou Cálikovou PhD. celú exkurziu zorganizovali.

             

            Filip Kakalej IV.C

          • Deň bezpečného internetu 2023

          • Vznikol v roku 2004 so zámerom upozorniť na ochranu súkromných údajov na internete. Hlavným cieľom je zvýšiť informovanosť o internete a sociálnych sieťach. Taktiež podnecuje zodpovedné a bezpečne využívanie internetu s dôrazom na ochranu detí a mladých ľudí, ktorí sú v online prostredí ohrození najviac.

            Pri príležitosti tohto medzinárodného dňa uvádzame prehľadné infografiky na témy týkajúce sa používania internetu s dôrazom na prevenciu rizikového správania na internete.